A4S

进入圣域
楼主: dengyumeng

[资源] 更新:TVB、J2马尔斯&阿普斯黄金十二宫篇”(第29~39话)Part3

星际尽头 发表于 2014-8-10 20:51# s$ Z2 Z+ r5 c8 m+ A$ X
我当然唔系外省人,咁都睇唔出啊?
* ]9 [# O8 b1 P& S4 o- u; h
= =其实那句话,我是想问LZ,之前你在26L问的。。。

星际尽头 发表于 2014-8-10 20:47
! L& u# E; C# T; _, t4 Q- L现在我不知道是不是全部,但起码是大部分的都是垃圾画质,很明显内地方面动了手脚。
( p% j3 z. I& Q1 Z6 a5 R
= =接收了又改动加入自己的东西,画质音质不下降才怪

3 r# H, K& s  D; U* K7 ~2 U# E7 ~3 R8 _
勇者罗兰 发表于 2014-8-11 02:59! E/ ?6 w3 l& z8 L. N- l
= =接收了又改动加入自己的东西,画质音质不下降才怪

! j' O8 K; K9 N这是故意的,天朝想降低人家翡翠台的收视率。不好好提高自己的水平,反而用卑鄙手段搞人家,做这种手脚是自欺欺人兼不思进取的表现,而且行为很卑鄙。还有明显的打压粤文化的意味。

星际尽头 发表于 2014-8-10 20:49
( {4 g1 J9 F% z* \* }0 N- s我唔系外省人,咁你都睇唔出?
$ L  V6 q/ V9 Z6 n* v" H, ~, K
乜你,原来都系广州人来咩!无吖!因为,你好多时候都唔愿意打粤语字句出来。另外,我想再次问你你之前有无留意过我发表过一篇文章呢?而,文章既下边就有一个播放器下载网址呢!请问,你有无留意过呢?因为,要你回答埋呢一样问题就可以继续谈论你想知道既事情啦!

dengyumeng 发表于 2014-8-11 12:15
& W/ r- E8 |0 O2 P乜你,原来都系广州人来咩!无吖!因为,你好多时候都唔愿意打粤语字句出来。另外,我想再次问你你之前有 ...
  O, l; Y# D" b
知道,那个贴我看过

lijunfeng2 发表于 2014-8-11 15:21+ G, c# w& l" G  b# A9 O
我觉得天朝最无聊的是居然在亚视(ATV)播放敌台无线(TVB)的节目预告,如果给ATV的高层看到,肯定会 ...
& ~; T- C# N" F) g6 W
亚视而家正一垃圾,被天朝土共控制了的电视台,已经无几个人睇了。

dengyumeng 发表于 2014-8-11 12:15- I+ c) k% a/ w4 O2 _
乜你,原来都系广州人来咩!无吖!因为,你好多时候都唔愿意打粤语字句出来。另外,我想再次问你你之前有 ...

9 _6 r& `. ~6 z我已答晒你D问题,你都系时候回答前面的问题了吧?

星际尽头 发表于 2014-8-13 20:50( p, A1 z1 \3 P& d
我已答晒你D问题,你都系时候回答前面的问题了吧?
: Y$ G' G2 @( ]
其实,要话给你知道都唔系话唔得既。不过,可能要分为三个部分先可以完成得到你既解答。不过,我要每一个部分作结尾既时候都会问你是否继续落去想知道。首先,我之前之所以问你系唔系广州人等既问题同埋问你有无睇过我所发表既文章加上播放器下载网址等既问题。其实,就系你想知道既野问题关键同埋间接或直接既问题答案就系两者当中隐藏左。好啦!我就唔讲废话太多啦!直接进入你既问题答案。
' F/ a- s& q$ q+ a' g- q第一部分:关于,问你广州人,就系所指既系【数码珠江电视】。原因系,香港所持有既电视系叫做【高清数码电视】,易即系话两地所播放电视系需要以上既两种机顶盒。甘当然,【数码珠江电视】只系允许大陆使用啦!而香港,则用既【高清数码电视】就只会允许番香港本土使用。6 O( q9 L9 B% Z! K1 F/ U
  而关于,问你有无睇到我发表文章。其实,就系暗示左格式、制作、后期等既问题所在。而,最重要既就系无论香港定系大陆既机顶盒就隐藏左可能大部分人都未必知道既功能。就系,每一个机顶盒既后面有一个USB连接口。所以,我地就需要关于视频USB线路去连接电视机顶盒来去提取视频资料信息,落去电脑度啦!(问你,一个问题仲需要接住落去知道吗?)

勇者罗兰 发表于 2014-8-11 02:59
! E& B3 i$ g  w* A= =接收了又改动加入自己的东西,画质音质不下降才怪

) P- X: t- t) ?: o9 ^7 x你想知道,圣斗士格式等问题就睇下面既49楼去知道其中一部分既答案。因为,有两个人问同一条问题,我就随便答其中一人就得啦!费事重复讲。

lijunfeng2 发表于 2014-8-14 08:06
- C$ h* m. x0 N广州吾一定只系珠江数码电视,因为广州嘅电视分成两条线,一条系市线,即系珠江数码电视,而另一条就系省 ...
) S, u( {4 U  v! N$ N( ?
无错,省线好垃圾。珠三角地区大部分都系用省线的

dengyumeng 发表于 2014-8-14 00:24
1 \! d$ h8 J) I0 d  @" q其实,要话给你知道都唔系话唔得既。不过,可能要分为三个部分先可以完成得到你既解答。不过,我要每一个 ...
' J' O* i6 n: F. B4 U- P
既然你可以提取视频的双语资源,亦即系话,你可以睇到双语节目?可以自由切换语言?

dengyumeng 发表于 2014-8-14 00:24
& m3 `" a$ ]) T其实,要话给你知道都唔系话唔得既。不过,可能要分为三个部分先可以完成得到你既解答。不过,我要每一个 ...

& O7 {! S. ?" _' ^& n当然需要继续回答啦,我就系唔清楚,所以先问,边有半途而废的道理。

星际尽头 发表于 2014-8-14 22:15! k2 V* o  V% W5 W! l1 R
既然你可以提取视频的双语资源,亦即系话,你可以睇到双语节目?可以自由切换语言?
* ]* c& h, O' L3 ?' O
你话,我可以睇得到双语节目?米讲笑啦!基本上我同你地无乜分别。因为,我就好似呢一个人lijunfeng2 甘样都系一样系土生土长既广州人(当然包括可能你在内啦!)。我话给你知道,D资源系点样得来啦!资源系系,香港资源库里面揾得到既。不过,就需要练级先可以获取得到。而资源库,里面有一D高手就可以系星期五之内就已经制作好资源MKV,就已经有现成既资源啦!(我有阵时候,都会系果一度度攞现成资源既)但系,系资源库里面易都有未制作好既资源系里面,即系话里面既资源里面(包括圣斗士在内都会有未曾剪接广告既资源系里面既)我呢通常如果有时间既话就会攞含有广告既资源番来,重新制作既。我唔知道,你宜家有无下载我上存既粤语资源呢?如果,有既话你会发现有部分资源系播放既时候有一D边缘系剪接得唔好,有一D瑕疵果一D资源就系我整既。关于,你话自由切换语言既事情。无论,系D高手定系我自己根本无可能做得到随意切换语言。因为,资源里面本来就系粤语版附带中文字幕既。所以,系无可能做得到既。另外,讲一件事情话你知道。基本上,系电视直播后到结束为止,短短既半小时动画含有广告系里面既资源,整整既半小时资源系有1G以上既。不过,系剪片既过程当中,完成工程后被压缩后先会尽量缩小到约250MB之间既大小。(关于,呢一点等到我讲第二部分同埋第三部分里面就会提及得到详细解释)。仲有,含有广告既资源要系电视直播完毕后1小时后就会有人上存到资源库里面。所以,我要攞得到资源都要系节目完结后最快要系2小时后先可以攞得到番来制作。而D高手就会系一有资源后就会系5小时后就会完成制作好完整既资源。而我系系今年1月份先开始学习完成得到相关既制作软件既。

lijunfeng2 发表于 2014-8-14 08:06, i2 Y1 f/ a# k+ c' U4 w8 I% Z) [
广州吾一定只系珠江数码电视,因为广州嘅电视分成两条线,一条系市线,即系珠江数码电视,而另一条就系省 ...

' ]: Y3 M% H# c# P+ q" W. o你所讲既野,我都知道啊!但系,基本上我地系最常用既系珠江数码电视来。所以,我地就以呢一个作为基本事实讲起。而且,要制作视频既话就要必须要用到机顶盒同埋电脑先可以做得到。

lijunfeng2 发表于 2014-8-15 08:086 T* _3 H+ J8 o- y" d! [
我而家用梗嘅系市线,至于省线系吾系垃圾,我吾知,因为我未用过省线!!!
) d# w2 q% Q6 v# B/ {. T
屏蔽、插广告,画质极差。垃唔垃圾,以你对大陆某共的认知想下就知道。

dengyumeng 发表于 2014-8-15 11:50
- I6 n! H, z% l你话,我可以睇得到双语节目?米讲笑啦!基本上我同你地无乜分别。因为,我就好似呢一个人lijunfeng2 甘 ...

) N, A% P, M% r$ j, }但系,前面“勇者罗兰”佢话你上传的资源系双语的啊,粤语和日语双轨的啊,佢话系咁,我先问你点解可以搞到双语资源,你而家话唔系双语?到底系你自己搞错,定系“勇者罗兰”搞错?

星际尽头 发表于 2014-8-15 21:44/ l) e/ i7 w  I$ Y
但系,前面“勇者罗兰”佢话你上传的资源系双语的啊,粤语和日语双轨的啊,佢话系咁,我先问你点解可以搞 ...

$ S# o3 ~" [" U; p8 I; V* R& x+ o我想大概,我理解得到系乜意思啦!所谓双语,可能就指“通常系TVB度播放既韩剧、日剧、大陆剧、动画”等既节目为:粤语/日语、粤语/韩语、粤语/国语(普通话)、粤语/英语(以上既表达就系为双语既解释)。但系,通常双语一般系指粤语/国语(呢一个先至为止系真真正正既双语既答案)。另外,通常粤语/日语等既,一般为配音剧集既解释。