A4S

进入圣域
楼主: dengyumeng

[资源] 更新:TVB、J2马尔斯&阿普斯黄金十二宫篇”(第29~39话)Part3

勇者罗兰 发表于 2014-8-17 05:25: j* h6 j: `( Z- m
- -其实都有一部分有粤语主题曲,我之前都以为数码6会没,谁知道播了一集原版主题曲,第二集就粤语主题曲 ...
- q9 S+ }" ^2 u6 M
数码暴龙合体大作战,系第一季有粤语版主题曲,而第二季系原版日语主题曲。电阻之所以无,系因为系J2度播放主要既原因。而,据我所知道,以前圣斗士系有过一次既粤语主题曲架!不过,系旧版来,后来就取消左。

lijunfeng2 发表于 2014-8-17 15:33. I' y& A$ V2 q* m; J; L
错,Ω之所以无粤语歌就系因为巨系香港播嘅时候,日本果边都未播完,所以吾敢制作粤语歌,就好似钢炼FA同 ...

$ h2 F% T$ _( {5 b你讲,既都有你一定既道理。但系,有一点系可以确定既。就系,J2所播放既动画系绝大部分甚至系全部都唔会有粤语版主题曲或片尾曲既。就好似,美少女战士啊,系J2度重播放既时候,第一部粤语主题曲系周慧敏唱既、第二部(R)我就唔记得系边一个唱啦!但系,就知道系唱粤语版主题曲月光传说;第三部(S)同埋第四部(Super S)就用番原版日语主题曲既。至于,最后星光就暂时未系J2度重播暂时唔知道。另外,由于当年旧版粤语圣斗士歌曲,有好多人唔系太中意既关系。后来,距(圣斗士)既播放到至今既Ω都唔会采用粤语版主题曲或片尾曲既。其实,又唔关日本未播放完圣斗士Ω既关系既。一部动画,通常有无粤语版主题曲或片尾曲,通常仲要考究埋有无第二季或会唔会播放中途是否有新主题曲或片尾曲插入既关系而设定既。啊!顺带一提火影忍者第一部都曾经尝试过有粤语版主题曲架!不过,后来就取消左用番日语原版主题曲啊。

dengyumeng 发表于 2014-8-17 11:04
  i+ p1 Q8 n* E3 A好简单。因为,星期六日播放既动画大多数都系重播既动画。仲有,重播既动画与之前首播既时候,有一部分动 ...
- V! s" G3 P3 R% z
打压系好明显的,我并不是就单单因为动画才这样讲,而系综合左好多方面的原因的。只不过,呢个贴系讲动画的,我先拿动画做例子。前面我已经讲过:天朝下达的对广东省的粤语打压文件是物真价实的,唔系什么阴谋论,只系你自己消息封闭。另外,天朝也想在香港打压粤语,今年年初闹得沸沸扬扬。呢D都系事实。你自己自欺欺人无用的,否认事实无意义。

dengyumeng 发表于 2014-8-17 13:46. Q* p; H. I% b7 h0 T3 b
我喜欢,讲就讲。我吾一定系要,完全回答你既问题既。况且,你太过于执着啦!

' m- S6 B$ \( `6 I/ n' t: ?6 |# J但系你在后面的回答中说无双语切换,如此不诚实的回答,你仲想兜?

dengyumeng 发表于 2014-8-17 14:07$ S( P) g1 q& W# d5 P
我,话给你知道。我分人,中意带人游(逛)花圈的(既),你吾中意既话,我仲可以唔回答你任何问题都仲 ...
: j) Q1 L8 b# Q& z
老实讲,你可以唔答,直接话唔答就得了。但系你却专回答错的答案,之后被“勇者罗兰”揭穿了,于是你就想办法兜和补锅了。你呢种虚伪的表现,才是为群众所不耻的。8 n# O7 G6 w! a
/ h' ^& E, g8 w+ m8 t+ j
你呢种不诚实的人,群众眼睛当然雪亮,把你的虚伪都看在眼里了。所以你才一直狡辩和兜嘛,以挽回你在群众中的形象。

dengyumeng 发表于 2014-8-17 14:078 u) V+ V% a8 ~" B0 e2 S8 h  d
我,话给你知道。我分人,中意带人游(逛)花圈的(既),你吾中意既话,我仲可以唔回答你任何问题都仲 ...

X; N2 K; g: _8 F你自己有错误被“勇者罗兰”揭穿在先,既然有错,怕什么被人说不是呢?除非心虚。

dengyumeng 发表于 2014-8-17 14:19
6 e; T7 A; B( r# G我话给你知道,我肯定大过你。因为,我系80后既人。你可能,都未曾睇TVB、ATV既电视哩!我话你知道,TVB ...
1 A% e9 P" T% j# m! r$ ?0 j
你不要自以为是了,你以为只有你自己系80后?上边我已经讲过:你以为只有你由细睇香港电视大?天真。我细个90年代睇圣斗士星矢粤语版的时候,你又在哪里呢?4 @: e& z9 o4 N" }0 Q% _

4 T7 }7 M5 X1 E翡翠台的动画不止下午5点那一部,之前3点和4点的放学ICU都有放动画的。而呢D现在是很多都没有粤语主题曲的。所以我才在上面说:现在比起以前少了很多粤语动画主题曲。

lijunfeng2 发表于 2014-8-17 15:332 X: y% u5 _$ N/ u5 v$ a$ W+ b
错,Ω之所以无粤语歌就系因为巨系香港播嘅时候,日本果边都未播完,所以吾敢制作粤语歌,就好似钢炼FA同 ...
8 a3 K3 |1 i9 _3 I0 J5 }3 ?8 D9 v
翡翠台的动画不止下午5点那一部,之前的3点和4点的放学ICU都有放动画的。而呢D现在是多数都没有粤语主题曲的。所以我才在上面说:现在比起以前少了很多粤语动画主题曲。以前系大部分都有的。

dengyumeng 发表于 2014-8-17 17:22
, p( T# B+ H# r, ]( k( f你讲,既都有你一定既道理。但系,有一点系可以确定既。就系,J2所播放既动画系绝大部分甚至系全部都唔会 ...
7 e! k0 ~6 l& H6 u2 E9 x+ j& K
- -数码5就系粤语OP一首播到尾,日版有改过
2 Y2 \; a2 s4 {0 m. c& S$ v! O不过我记得数码前几部系最近一次重播时都系用翻原版OP
4 W2 @% V$ C" C7 a2 j, T0 }火影我记得系有两首粤语OP,我当初仲以为一首后就会用翻原版OP2

星际尽头 发表于 2014-8-17 20:19! d- K4 l# q% {; q8 i4 j: m
打压系好明显的,我并不是就单单因为动画才这样讲,而系综合左好多方面的原因的。只不过,呢个贴系讲动画 ...

0 i# w; M; W1 W/ [' G, H" @; \4 g' t) `5 b
关于,国情既问题我并唔想同你继续讲落去。因为,我知道你系太爱中国既旧有思想啦!仲有,你讲乜野叫做物真价实啊?系,叫做货真价实啊!连成语都打错,可见你对于每一件事都只系觉得自己完全岩晒,而人地就会完全唔岩。我,真系无话可说。关于,推普废粤既事,你以为我一D收唔到相关资讯同埋报道咩!你大错特错啦!无论,呢一件事情系点样都好。我地,就有继续探讨呢一个问题去慢慢研究是否执行推普废粤既政策。但系,你觉得香港人会坐视不理咩!米讲笑啦!呢一D话题并唔适合系呢一度继续讨论。你想讲国情既事,请你去政治专栏去讨论。因为,你太爱天朝啦!

星际尽头 发表于 2014-8-17 20:21
3 d% h0 M7 j- l/ d9 n但系你在后面的回答中说无双语切换,如此不诚实的回答,你仲想兜?

& J+ l0 R: t2 Y8 ~+ O; f我话,埋给你知道。事实,既真相。我原本系打算系,更新完整版既时候先会开口讲实话既。我,当其时知道你同埋勇者罗兰问。我,本来为左隐藏呢一见事实到最后先完全大公开系有粤语配音/日语配音既。所以,我系话无啊!甘点样啊!你,吹得我涨啊!乜嘢叫做,我仲想兜啊!简直,系痴人说梦。你,诋毁我,你乜居心啊?你有乜企图?仲有,你米话过你好本事既,有办法睇得到J2台既,甘你洗乜来系我地呢一个论坛度说三道四啊!你连一次下载我上存既资源睇过,你凭乜嘢资格讲乜野系度。你,今日可以系其他人(或者包括我在内),既贴度系度无中生有,系度煽风点火,将火苗带到论坛中话甘多人,你既心系咪好过一D啊!

星际尽头 发表于 2014-8-17 20:28
* g3 d1 ?# y+ M# o  B- O老实讲,你可以唔答,直接话唔答就得了。但系你却专回答错的答案,之后被“勇者罗兰”揭穿了,于是你就想 ...

6 h' `% Q" b* ^& }5 m( b. [( f  L你有头到尾,都系系度自编自导自演。我,几时候被“勇者罗兰”拆穿啊!由头到尾“勇者罗兰”并无回答过D乜嘢来!你米系度煽风点火,无中生有诋毁我。我睇紧系,吃饱饭无事做既人,经常常揾话题引起骂战。你先至系为群众所不耻啊!

星际尽头 发表于 2014-8-17 20:29. r5 L9 D! _; t" {/ D, G+ A
你自己有错误被“勇者罗兰”揭穿在先,既然有错,怕什么被人说不是呢?除非心虚。
" G; [) G+ H4 Q
你就心虚,我除左隐瞒事实之外,留番一D惊喜带给大家有乜野过错。有头到尾,只系你系度,代表“勇者罗兰”发言。请问,人地有无出一句话讲D乜嘢啊!你太多余啦!不值一提!

星际尽头 发表于 2014-8-17 20:37) R1 Y  N6 {8 L0 L2 Q
你不要自以为是了,你以为只有你自己系80后?上边我已经讲过:你以为只有你由细睇香港电视大?天真。我细 ...
& ?3 s6 _2 }2 O/ R/ b2 \" X  A: L
就算,你细个睇粤语版圣斗士。甘又点样啊!我睇果阵时候,你又系边一度啊!仲有,翡翠台星期一至星期五下午3:45分到4:15分;同埋,4:20分到4:45分放学ICU既动画,有一部分既动画唔系国产动画就系外国动画同埋日本动画(呢一D,既动画其中有重播动画或者新番动画出现。但系,通常粤语版主题曲会系重播动画度出现较为明显出现。不过,易有一部分动画只系唱番英语主题曲或者/日语主题曲。甘至于,新番既动画睇情况先会出现粤语主题曲)。系呢一度,可以甘样讲,3:45分开始到5:20分既时段动画,基本上系可以吾需要理会太多既。只系,集中理会5:20分既动画播放就知道详细结果。你,甘样讲真系无稽之谈。

勇者罗兰 发表于 2014-8-17 23:18% u# ~! }; h7 T3 w" r
- -数码5就系粤语OP一首播到尾,日版有改过5 h# Q' q' }, f1 r) {! o: ]' Y3 g
不过我记得数码前几部系最近一次重播时都系用翻原版OP. [9 e3 L/ w" e  b! R/ {8 F. W
火影 ...

1 H  \; ~9 U2 q+ Q2 ]讲起,数码暴龙明年2015年3月份又有得睇啦!系数码暴龙开播后15周年纪念动画。主角,系大家熟悉既八神太一。到时候,请你记得收睇日语版先啦!等,香港播放再睇粤语版啦!

dengyumeng 发表于 2014-8-18 01:15
4 g9 ?9 J- x. L2 i& X7 q讲起,数码暴龙明年2015年3月份又有得睇啦!系数码暴龙开播后15周年纪念动画。主角,系大家熟悉既八神太 ...

, r/ m: D3 W4 U0 S" `# t6 b0 Z我知。。。御台场纪念日就睇到,2015年,八神太一,17岁1 }. n- [' [/ o+ J; P) [% d
不过,如果系剧里时间嘎话,2015年佢已经系27岁

dengyumeng 发表于 2014-8-18 00:22
; Y' t3 @$ q" \1 d: @; z2 W关于,国情既问题我并唔想同你继续讲落去。因为,我知道你系太爱中国既旧有思想啦!仲有,你讲乜野叫做 ...

0 H6 {) l# j& n& x+ C: K7 w  m( o天朝要推普废粤,已经在一步一步执行了,7月初的文件,先搞佛山,你不知道就唔好太天真了。香港而家面对天朝,都自身难保,你以为唔坐视不理就有用?你斗得过如此庞大的国家机器?另外,你所谓的我太爱天朝是根据什么得出来的?你的理解能力真系。。。唉