A4S

进入圣域

黃金魂 EP7 觀後感 - 魂斗羅之淚光閃爍

暗黑的破壞神 发表于 2015-7-14 06:06
身為版主,係公開場合的確應該儘量抱持客觀中立的態度,但用私信點講都冇所謂。
唔知你有冇睇 ...

我好小可,会甘样公然性甘样讲真实感受架!不过,真系有阵时唔讲出嚟既话。心理面,唔知点样甘样。话时话啊!如果,系用SS班底+LC+光之美少女班底嚟去制作本套作品。我冧,相信会比较好D罗!另外,你之前既发表文章我都有睇过。非常精彩!再过,两日第八集又嚟啦!唔知道,你既期望会系点样既呢?

暗黑的破壞神 发表于 2015-7-14 12:42
要解釋幾次? 比良坡不算冥界,頂多就是"轉車的車站"。
而且我們之前不是調侃過好險天界太遠樹枝搆不著?  ...

那也和现世不是一个次元的地方
天界说到底就是奥利匹斯山,不是真的天上,树根长过去也只是时间问题

辣条不是手里剑,是板砖

你要是不死身,别忘了这种设定就是为了被打死而存在的

dengyumeng 发表于 2015-7-15 03:05
我好小可,会甘样公然性甘样讲真实感受架!不过,真系有阵时唔讲出嚟既话。心理面,唔知点样甘样。话 ...

起用電阻班底,係編劇同作畫方面當然有影響,但始終都需要講番 budget 個問題。就算點俾心機做,十幾萬無可能整出二百萬 level D 效果。之前電阻我已經堅持話,唔好成日羅"俾細路仔睇" + "低成本"做藉口,其他所謂"子供番"絕對有表現出更多誠意 D 作品。全睇佢地有心定冇心 je。

EP8,基本上冇太多驚喜,我覺得大概三個 point:

a) 魔鷹巴德爾不死身的秘密

b) 黃泉比良坡會點樣畫? SS 風? OMG 風? 綜合風? 根 5 會不會又做"茄哩飛亡靈"?
    巨蟹傳聞的新招 + 究竟又整死幾個神鬥士同黃金。

c) 片尾預告有冇雙頭龍?